Belgiasta Pohjolaan

Palkitun belgialaisen Ben X -draaman pääosanäyttelijä Greg Timmermans vieraili Suomessa Espoo Ciné -elokuvajuhlilla elokuussa 2008. Tapasin sympaattisen nuoren miehen, joka innostui puhumaan esikoiselokuvaroolistaan ja suuresta rakkaudestaan: Pohjoismaista.

Vuonna 2007 valmistunut Ben X perustuu ohjaaja Nic Balthazarin kirjoittamaan romaaniin ja näytelmään. Greg Timmermansin esittämä, autistinen Ben on joutunut erikoisen käytöksensä vuoksi koulukiusaajien silmätikuksi. Aspergerin oireyhtymää sairastavan Benin ainoa turvapaikka on verkkopelimaailma, jossa hän seikkailee ritarina. ArchLord-pelin kautta Ben on löytänyt myös parhaan ystävänsä ja kuuntelijan, parantajan hahmon valinneen Scarliten (Laura Verlinden). Kun häikäilemättömät kiusaajat pääsevät Benin jäljille myös internetissä, kaikki muuttuu lopullisesti.

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva palkittiin kolmessa sarjassa Montrealin elokuvajuhlilla 2007, ja se oli myös Belgian Oscar-ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa, mutta sitä ei valittu viralliseksi kisaajaksi. Ben X on elokuvakriitikkona ja televisiopersoonana Belgiassa tunnetun Balthazarin esikoisohjaus. Niin ikään noviisi Greg Timmermans sai pääroolin sattuman kautta.

– Olin mukana eräässä vuonna 2005 julkaistussa lyhytelokuvassa, jonka ohjaaja on Nicin hyvä ystävä. Nähtyään elokuvan Nic kiinnostui minusta ja kävi tietämättäni katsomassa lukuisia teatteriesityksiäni. Hämmästyksekseni sain kutsun kahteen casting-tilaisuuteen, joiden kautta minut lopulta valittiin pääosan esittäjäksi.

Brysseliläisestä teatterikoulusta juuri valmistunut Timmermans ei osannut odottaa Balthazarin puhelinsoittoa.

– Olin todella hämmästynyt, etenkin siksi, että Nic on hyvin kuuluisa Belgiassa. Ihmettelin, miksi hänen kaltaisensa mediapersoona halusi minut elokuvaansa. Olinhan teatterin lisäksi vain näytellyt muutamissa pienissä televisiorooleissa.

– Belgiassa lähes kaikki näyttelijät esiintyvät suurimmaksi osaksi teatterissa. Minäkin työskentelen pääasiassa teatterinäyttelijänä, sillä kotimaassani tehdään harvoin elokuvia. Silloin kun niitä viimein tehdään, roolit menevät useimmiten suurimmille tähdille. Päätoimiseksi elokuvanäyttelijäksi pääsy onkin hyvin hidas ja pitkä prosessi. Olin erittäin onnekas, että sain tehdä Ben X:n.

Rankka rooli

Timmermansin ei tarvinnut hypätä kylmiltään ensimmäiseen elokuvaansa. Hänellä oli puoli vuotta aikaa valmistautua haasteelliseen rooliinsa.

– Kävimme ohjaajan kanssa pitkiä keskusteluja siitä, millainen Benin tulisi olla. Teimme myös paljon improvisaatioharjoituksia, jotka auttoivat hahmon luomisprosessissa. Lisäksi harjoitusten avulla näyttelijäkaarti löysi vaivattomasti yhteisen sävelen. Meille näyttelijöille annettiin paljon vapautta eli saimme aktiivisesti osallistua henkilöhahmojen ja toteutustapojen ideointiin.

Timmermansin esittämä Ben on autisti, jolla aistien välittämä tieto ja sen tulkinta on yksilöllistä ja tavallisesta huomattavasti poikkeavaa. Häiriö huomataan useimmiten autistisen lapsen kehityksen siinä vaiheessa, kun hän alkaa opetella vuorovaikutustaitoja. Benin sairastama omaleimainen Aspergerin oireyhtymä aiheuttaa vaikeuksia erityisesti sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa. Timmermansin mielestä oli tärkeää perehtyä autismin eri muotoihin ja sen vaikutuksiin. Hänen mielestään paras keino oli tavata autistisia lapsia ja nuoria.

– Luin paljon aihetta käsittelevää kirjallisuutta, mutta autisteille tarkoitetussa erityiskoulussa vierailu oli avartavampi kokemus. Oli ihmeellistä huomata, miten monenkirjavasta sairaudesta on kyse. Sen vuoksi en missään tapauksessa halunnut suoraan imitoida yhtä ainutta henkilöä. Tiedän, että on mahdotonta kuvitella, millaisena autisti kokee maailman, mutta yritin kuitenkin parhaani mukaan sisäistää edes pienen osan siitä todellisuudesta. Pyrin yhdistelemään näkemäni asiat omiin tuntemuksiini ja lähteä sitä kautta rakentamaan hahmoa.

– Monet spesialistit ja psykologit auttoivat suuresti hahmoni luomisessa. He olivat paikalla testikuvauksissa ja sanoivat, mikä heidän mielestään toimii ja mikä ei. Heidän asiantuntemuksensa oli korvaamatonta.

Timmermans melkein hukkui vaativaan rooliinsa, joka ei ollut vasta-alkajalle helppo.

– Hahmon kävelytyylistä ja muusta kehonkielestä oli helppo irrottautua päivän päätteeksi, mutta henkisesti hahmo oli koko ajan läsnä. Teatterissa olin tottunut esittämään yhtä tiettyä hahmoa vain muutaman tunnin kerrallaan, mutta tätä elokuvaa tehdessä olinkin yhdessä ainoassa roolissa monta päivää monen kuukauden ajan. Olin niin keskittynyt rooliini, etten voinut edes lähteä normaalisti ulos kahville. Ben seurasi minua myös uniini. Elokuvanteko oli kieltämättä raskasta, mutta loppujen lopuksi palkitsevaa.

Pohjolan lumo

Ben X:stä kaavaillaan nyt amerikkalaisversiota, jonka kuitenkin ohjaisi Balthazar. Timmermans toivoo Balthazarin löytävän projektilleen hyvät näyttelijät ja sopivan tuotantoyhtiön, mutta hän pelkää pahinta.

– Toivottavasti potentiaaliset tuotantoyhtiöt eivät vaadi Nicin tilalle amerikkalaista ohjaajaa. Yleensä uudelleenfilmatisoinnit ovat paljon huonompia kuin alkuperäisteokset.

Eikö Timmermans itse voisi astua Benin saappaisiin uudelleen? Hollywoodin valloitukselle näyttelijä hymähtää hyväntuulisesti.

– En edes ihaile Hollywood-näyttelijöitä. Kaikki suosikkinäyttelijäni ovat Pohjoismaista! Krister Henriksson (Wallander), Mikael Nyqvist (Arn-elokuvat), Mads Mikkelsen (Casino Royale), Paprika Steen (Rakastan sinua ikuisesti), Pernilla August (Fanny ja Alexander)…

Matkustelusta ja valokuvaamisesta nauttiva Timmermans paljastaa olevansa älytön Pohjoismaa-fani. Syytä hän ei osaa selittää.

– En tiedä miksi olen niin kiinnostunut Pohjoismaista, se alkoi jo lapsuudessani. Kun kävimme maantiedontunneilla läpi maailmankarttaa, Pohjola lumosi minut. Harmikseni vanhempani halusivat nähdä vain Keski-Eurooppaa. Matkustin viimein Tukholmaan vuonna 2003 ja rakastuin kirjojen kautta kokemaani kaupunkiin yhä syvemmin. Olisin jo tuolloin halunnut vierailla Helsingissä, mutta aikatauluni ei antanut periksi.

Espoo Ciné -festivaali toi Timmermansin viimein Suomeen lähes viikoksi. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja Helsingin seudun vehreyteen ihastunut näyttelijä suunnitteli haastatteluntekohetkellä tutustuvansa Vanhaan Porvooseen ja Helsingin keskustaan. Matkamuistoksi tarttuisi ainakin muutama suomalainen elokuva.

– Belgiasta voi hankkia melko helposti ruotsalaisia ja tanskalaisia elokuvia, mutta suomalaisia ja norjalaisia elokuvia on harvinaisen vaikeaa löytää. Sen takia en juuri olekaan tutustunut suomalaiseen elokuvakulttuuriin, mutta Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä on hieno teos. Pidän paljon myös Jalmari Helanderin lyhytelokuvasta Rare Exports Inc., jossa metsästetään joulupukkeja.

Timmermans toivoo jatkavansa sekä teatteri- että elokuvanäyttelijäuraansa Belgiassa, mutta hänen suurimmasta haaveestaan ei ole epäilystäkään. Näyttelijän silmät kirkastuvat ja hän naurahtaa sydämellisesti.

– Haluaisin tietysti näytellä pohjoismaisessa elokuvassa!

Julkaisematon, kirjoitettu 8/2008.