Paksu poika rehkii kiistellyssä Niken mainosvideossa

Niken kansainvälisen Find Your Greatness -kampanjan yksi keulakuvista on Nathan Sorrell, ylipainoinen 12-vuotias poika Ohion osavaltiosta, Yhdysvalloista. Poika päätyi otsikoihin, kun tämän tähdittämä mainos esitettiin televisiossa Lontoon olympialaisten yhteydessä.

Mainos on kerännyt yli miljoona katselukertaa Youtubessa. Videolla Nathan juoksee hengästyneenä kohti kameraa miesäänen puhuessa, kunnes ruudulle ilmestyy teksti Find Your Greatness eli “löydä suuruutesi”. Videon kuvaustekstissä sanotaan: “Suuruus ei ole mahdotonta hänelle tai meille muillekaan.” Daily Mailin mukaan monet katsojista ovat teilanneet mainoksen, koska se on heistä halventava.

“On karmivaa ja masentavaa, jos tämä koululainen tuntee valtakunnallista painostusta ja häpeää painonpudottamisesta siksi, että Nike esittelee hänen paksua vartaloaan myydäkseen kenkiä”, kirjoittaa Jezebelin toimittaja. Toimittajan mielestä mainos vahvistaa osaltaan ylimielistä ajatusta siitä, että jotkut laihat ihmiset kuvittelevat laihuutensa tekevän heistä parempia kuin muista.

Nike on kommentoinut, että Jezebelin toimittaja on ymmärtänyt mainoksen idean täysin väärin. Niken mukaan mainoksen tarkoitus on inspiroida urheilua harrastavia ihmisiä iloitsemaan saavutuksistaan ja kannustaa heitä nauttimaan aktiivisesta elämäntyylistä.

Nathan sai mainoksesta jonkinlaisen rahallisen palkkion. Hän ei koe olevansa markkinointikoneiston hyväksikäytön uhri. Poika heittäytyi mainoksentekoon jopa niin tohkeissaan, että hän joutui oksentamaan juoksemisen jälkeen. Tästä huolimatta kokemus on innoittanut sekä Nathanin että hänen äitinsä muuttamaan elämäntapansa terveellisemmäksi.

“Kävin tänään ensimmäistä kertaa kuntosalilla! Se oli hauskaa! Tosin rankkaakin, mutta sehän vain tarkoittaa, että se toimii, eikö?” Nathan kirjoitti Facebookissa maanantaina. Nike on luvannut kuvata Nathania uudestaan, kun tämä on päässyt painonpudotustavoitteessaan pidemmälle.

Nathanin ulkonäöstä on kirjoitettu ikäviä kommentteja verkossa. Kommentit eivät kuitenkaan häiritse häntä. “Ne vain motivoivat minua enemmän, koska haluan hilata takamukseni ylös ja antaa kommentoijille aikaa tehdä jotakin muuta kuin istua paikoillaan ja kirjoittaa ilkeitä viestejä verkossa, kun he voisivat silläkin hetkellä tehdä samaa kuin minä.”

Hats off to Nathan.

Julkaistu City.fi-palvelussa 15.8.2012.