Paras elokuva ei aina voita Oscaria: Kuu ei saanut edes ehdokkuutta

YLE Teema esittää tänään lauantaina 1. syyskuuta yhden parhaista elokuvista ikinä. Yhdysvaltain elokuva-akatemia väittää joka vuosi palkitsevansa alan parhaat elokuvat ja tekijät. Näin ei suinkaan aina tapahdu.

Mykistävä Kuu (Moon) on brittiläisen Duncan Jonesin ohjaama ja käsikirjoittama moderni scifi-draama vuodelta 2009. David Bowien pojan esikoisohjauksen pääosassa loistaa Sam Rockwell, joka esittää Kuussa kolme vuotta työskennellyttä miestä. Mitä vähemmän elokuvan juonesta tietää etukäteen, sitä vaikuttavampi elokuvan katselukokemus on. Vangitseva Kuu on niin erinomainen, että sen olisi pitänyt putsata Oscar-pöytä.

Stanley Kubrickille hattua nostava Kuu on pienen luokan indie-elokuva, jonka budjetti oli viisi miljoonaa dollaria. Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti 9 760 104 dollaria lippuluukkutuloissa mitattuna.

Oscar-voittajat 2010

Oscar-gaalassa 2010 palkittiin vuoden 2009 elokuvia ja tekijöitä.

Paras alkuperäinen käsikirjoitus
Mark Boal (The Hurt Locker)

Paras elokuva
The Hurt Locker

Paras miesnäyttelijä
Jeff Bridges (Crazy Heart)

Paras ohjaus
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)

Katso koko lista tästä.

Taide-elokuville perustettu levitysyhtiö Sony Pictures Classics ei suostunut markkinoimaan Kuuta elokuva-akatemian jäsenille, jotka äänestävät Oscar-voittajat. Kyseessä on iso bisnes: ennen Oscar-gaalaa studiot mainostavat elokuviaan alan lehdissä, järjestävät näytöksiä elokuvilleen ja lähettävät elokuvia akatemian jäsenille katsottavaksi esimerkiksi DVD-muodossa.

Duncan Jones yritti syksyllä 2009 markkinoida Kuuta Twitterissä omin voimin, sillä Sony Pictures Classicsilla ei ollut varaa tehdä kopiosuojattuja DVD:itä elokuvasta, jota ei vielä oltu julkaistu Yhdysvalloissa DVD-formaatissa. Perustelu oli outo, sillä Kuun Blu-ray-versio oli jo olemassa, ja sitä pystyi kopioimaan kuka tahansa vääriin tarkoituksiin. Miksi kopiointia yritettiin estää turhaan? Miksei akatemian jäsenille voitu lähettää edes Blu-ray-levyjä katsottavaksi?

Jones sai Twitterissä tukea mm. kirjailija Neil Gaimanilta. Nettiin perustettiin myös adressi, jonka tarkoituksena oli tuoda huomiota Sam Rockwellin uskomattomalle roolisuoritukselle. Elokuvaohjaajat Jim Jarmusch ja Jon Favreau olivat sitä mieltä, että Rockwell ansaitsisi Oscarin, sillä hekin tiettävästi allekirjoittivat adressin. Kuu ei nettimarkkinointikampanjasta huolimatta saanut Oscar-ehdokkuuksia.

Vuonna 2011 Oscar-akatemia muutti elokuvien Oscar-kampanjoinnin sääntöjä niin, että elokuvat voidaan nyt toimittaa äänestäjille digitaalisessa muodossa. Muutos on tehty siksi, että pienillä studioilla ei ole varaa samanlaisiin markkinointikampanjoihin kuin isoilla studioilla. Olisikohan Kuulla ollut mahdollisuuksia, jos Oscar-äänestäjät olisivat voineet ladata elokuvan kätevästi kotikoneelleen?

Duncan Jones tunnetaan myös vuoden 2011 Source Code -scifi-trillerin ohjaajana.

Suomessa Kuu ei päässyt teatterilevitykseen. Se nähtiin isolla kankaalla ainoastaan Espoo Ciné -festivaaleilla elokuussa 2009. Kuu on sittemmin julkaistu Suomessa DVD:nä ja Blu-raynä.

Julkaistu City.fi-palvelussa 1.9.2012.