Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi

Tuomio

Lumoavan kaunis ja riemastuttavan kieroutunut Sweeney Todd on jälleen vankkumaton todiste siitä, että Tim Burton on todellinen visionääri, jonka tinkimätön luovuus ei tunne ainuttakaan rajaa. Jos ohjaajalla on alter ego, se ei voi olla kukaan muu kuin monitaituri Johnny Depp, joka kerta toisensa jälkeen ruumiillistaa Burtonin ainutlaatuiset ideat valkokankaalla. Väärinymmärretty Saksikäsi Edward, naiivi Ed Wood, herkkähermoinen Ichabod Crane (Päätön ratsumies) ja kalsea Willy Wonka (Jali ja suklaatehdas) ovat kaikki unohtumattomia hahmoja, jotka havainnollistavat ihmisluonteen eri osia ennenäkemättömällä tavalla.

Sarjamurhaajaparturina Depp on silmittömän raivon ja pinnan alla kuplivan kostonhimon ilmentymä. Väärin perustein vankilaan tuomittu Sweeney Todd vannoo kostavansa epäoikeudenmukaisen rangaistuksensa sekä vaimonsa ja tyttärensä järkyttävän kohtalon. Kun Todd vankilasta vapauduttuaan palaa Lontooseen ja avaa jälleen parturiliikkeensä, hänestä tulee Fleet Streetin paholaisparturi, jonka asiakkaat katoavat jälkiä jättämättä. Apurinaan hänellä on pirullinen rouva Lovett (Helena Bonham Carter), joka leipoo epäilyttävän mehukkaita lihapiirakoita. Partateriä saati verta ei säästellä – tästä eivät pidot enää parane.

Kalmankalpea Depp on kerrassaan vangitseva pakkomielteensä sokaisemana Sweeney Toddina. Hän on kuin pohjaton hornan kuilu, jossa kytevä kyltymätön kauna ei suostu sammumaan. Yhtä ihastuttava on viettelevää rouva Lovettia esittävä Helena Bonham Carter, jonka häpeilemättömän kyyninen huumori tuo elokuvaan syntisen lisämausteen. Kaikista hätkähdyttävintä on kuitenkin näyttelijöiden laulutaito. Molemmat tulkitsevat Sondheimin haastavaa materiaalia niin roihuavalla tunteella, että rajaa laulamisen ja näyttelemisen välillä on mahdotonta erottaa.

Sivuroolinäyttelijät eivät toki jää tähtikaksikon jalkoihin. Brittikonkari Alan Rickman loistaa pahansuopana, mutta samalla moniulotteisena ja huvittavan herkkäuskoisena tuomarina, joka on vastuussa Toddin vankeustuomiosta. Tuomarin säälimätöntä apuria esittävä Timothy Spall ja italialaisparturina hienosteleva Sacha Baron Cohen vakuuttavat inhottavina niljakkeina. Nuorta sukupolvea edustavat erinomaisesti Jayne Wisener (Toddin tytär Johanna), Jamie Campbell Bower (merimies Anthony) ja Ed Sanders (rouva Lovettin suojatti Toby).

Burtonin musikaaliversio on vastustamattoman tyylikäs ja teatraalinen helmi, jossa jokainen kohtaus, laulu ja hienovaraisinkin katse johdattelevat katsojan oikeutetun ja samalla mielipuolisen vihan tielle, jolta ei ole paluuta. Pienen toivon kipinän tuo Sweeney Toddin tyttären ja nuoren merimiehen orastava rakkaustarina, jonka voima ei kuitenkaan riitä piinaavan pimeyden voittamiseen. Burtonin armottoman sysimustassa Lontoossa ei ole tilaa viattomuudelle, jonka kohtalona on hukkua lopullisesti kolkkojen katujen varjoihin.

Dvd-julkaisussa ei harmillisesti ole lainkaan lisämateriaalia. Blu-ray-versio sentään sisältää ekstroja, joissa muun muassa perehdytään elokuvantekoon, Sweeney Toddin todelliseen historiaan ja kauhuteatterin perinteisiin.

Julkaistu Episodi-lehdessä 9/2008 tähtiarvosanalla 5/5 (dvd-arvio).

Arvio