Taiteilija veti huumeita ja piirsi omakuvia

Lapset, vaikka tämä taide on kiinnostavaa, älkää tehkö niin kuin setä teki.

Äiti ehkä varoitti huumeista, muttei koskaan kertonut, millaista taidetta niiden vaikutuksen alaisena voi tehdä. Vuonna 1969 Washingtonissa syntynyt ja siellä edelleen majaileva taiteilija Bryan Lewis Saunders päätti kokeilla, millaisia omakuvia syntyy erilaisten huumaus- ja lääkeaineiden vetämisen jälkeen.

“Ympärilläni tapahtuneiden radikaalien muutosten myötä päätin etsiä muita kokemuksia, jotka voisivat vaikuttaa perusteellisesti käsitykseeni minuudesta. Näin ollen junailin kokeilun, jonka aikana käytin joka päivä eri huumausainetta ja piirsin itseni aineen vaikutuksen alaisena. Viikkojen kuluessa minusta tuli apaattinen ja kärsin lievästä aivovammasta. Nyt teen kokeiluja suuremmalla aikavälillä. Käytän vain aineita, joita minulle annetaan”, taiteilija kirjoittaa nettisivuillaan.

Henkilökohtaisten ongelmien kanssa tuolloin paininut Saunders käytti 18 eri huumausainetta 11–12 päivän aikana. Kokeilu tapahtui elokuussa 2001.

“Ystäväni huolestuivat, koska aloin näyttää siltä, että minulla on Downin syndrooma. Ensin otsani kasvoi, ja sitten naamani muuttui litteämmäksi”, kuvailee Saunders nettisivuillaan julkaistussa haastattelussa.

Saunders ei normaalisti käytä huumeita yhtä ahkerasti, vaikka kokeilut ovat jatkuneet lähivuosien saatossa. Huumeteokset ovat osa suurempaa kokonaisuutta: Saunders on piirtänyt omakuvansa joka päivä viimeisen 16 vuoden aikana. Suurimman osan omakuvateoksistaan Saunders on luonut ilman huumeita.

Saunders myöntää, että huumekokeilua voi sanoa ylilyönniksi.

“Menin liian pitkälle. Innostuin liikaa, sillä piirrokset olivat niin ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia.”

Kaikki työt löytyvät Saundersin nettisivuilta.

Julkaistu City.fi-palvelussa 27.9.2012.