Wanted

Tuomio

Timur Bekmambetovin ensimmäinen Hollywood-elokuva on vakuuttava taidonnäyte siitä, mitä valtavirran toimintaelokuvat kaipaavat masentavan suoraviivaisten takaa-ajojen ja räiskintäsekamelskan tilalle.

Wanted ruiskuttaa toiminta-genreen virkistävää häikäilemättömyyttä ja laskelmoidun tyyliteltyä väkivaltaa. Kirurgisen tarkoilla yksityiskohdilla ja sadistisella huumorilla ilotulitteleva ohjaaja luo hallitun intensiivisiä kohtauksia. Danny Elfmanin musiikki antaa röyhkeän liioitellulle tyylille sekopäisen loppusilauksen.

Elokuvan vahvuus on sen särmikäs visuaalisuus, mutta myös juoni on kiinnostava. Mark Millarin ja J.G. Jonesin sarjakuvaan perustuva tarina kertoo säälittävästä Wesley Gibsonista (James McAvoy), jonka elämä on silkkaa kurjuutta. Kaikki muuttuu, kun hän tapaa arvoituksellisen Foxin (Angelina Jolie). Ikivanhaan salaseuraan kuuluva nainen kouluttaa Wesleysta karskin oikeudenpuolustajan, jonka on tarkoitus kostaa isänsä murha. Wesleyn häilyessä sankaruuden ja koston välissä hän tajuaa, ettei salaseura ole sitä, miltä se näyttää.

Karismaattinen Angelina Jolie ja pitkänlinjan mestarinäyttelijä Morgan Freeman ovat nappivalintoja sivurooleihin. Todellinen tähti on kuitenkin James McAvoy. Poikamaisen charmikas skotti muuntautuu vakuuttavasti neuroottisesta nysvääjästä kylmäkiskoiseksi kostajaksi.

Kiitävien luotien välistä voi hahmottaa myös hienovaraisen kannanoton. Wesley lähtee tapporeissulle lunastaakseen elämänhallintansa takaisin kulttuurilta, joka on lukuisia kertoja iskenyt häntä vyön alle ja lopulta lamaannuttanut hänet virran mukana ajelehtivaksi, päämäärättömäksi lampaaksi. Viekas ohjaaja ei sorru saarnaamaan siitä, millaiset valinnat ovat moraalisesti oikein. Elokuva heittää päätöksenteon ilkikurisesti katsojalle – valitsetko suden vai lampaan vaatteet?

Julkaistu Episodi-lehdessä 7/2008 tähtiarvosanalla 4/5.

Arvio